Rocksmith+ is zoveel meer dan een vervolg – het is een levensveranderend educatief hulpmiddel


Heb je ooit gezeten en geluisterd naar de basriff in MGMT’s Electric Feel? Ik denk niet dat ik me ooit heb gerealiseerd, echt, hoe integraal in het lied dat kleine refrein is; de hele track is erop gebaseerd! Negeer die hatelijke teksten (hey, het is een grappenband, het is prima), drink die festivalvibes op en laat die bas in je zinken … voel je het? Bij Electric Feel draait alles om bas, denk ik. Waarom heb ik die riff nooit eerder leren spelen? Nou, ik denk dat ik nog nooit iemand had laten zien hoe.

Pas toen ik door de catalogi bladerde die beschikbaar waren bij de lancering op Rocksmith+ en het daar zag, genesteld tussen dingen als Snarky Puppy’s uitstekende jam-rockmeanderer, ‘Shofukan’, en The Eurhythmics’ baanbrekende ‘Sweet Dreams (Are Made of This)’. Ik leefde nog in de jaren 00, ik ben zeker in een of andere slechte Midlands-club geweest die meezong met Electric Feel – waarom niet mijn bas aansluiten en het proberen.

Blijkt dat die riff een van de leukste dingen is om te spelen waar ik me aan heb toegewijd sinds ik begin dit jaar mijn basgitaar oppakte. Ik speel nu pas negen maanden bas, en hoewel er enkele overdraagbare vaardigheden zijn van mijn 17 jaar gitaarspel, zijn er ook veel nieuwe dingen om te verwerken. Rocksmith+ geeft me niet alleen een leuk nieuw nummer om te spelen – allemaal uitgestippeld, heerlijk en gemakkelijk te lezen met een echt intuïtieve gebruikersinterface – maar het identificeert ook gebieden waar ik misschien mee worstel en helpt me om te verbeteren.

“Je onhandige kleine vingers van een gitarist zijn niet stevig genoeg voor de bas-hamer-ons en pull-offs,” vertelt het me (ik parafraseer). “Volg de lessen en leer hoe je het goed doet”. Ik doe. Even oefenen, mijn vingers opwarmen. Dan kom ik terug, aangemoedigd, en probeer het. Rocksmith+ ziet dat ik alle noten aan het spijkeren ben en past mijn notitiekaart dynamisch aan. Zonder het te weten speel ik nu noot voor noot mee met Electric Feel. Rocksmith+ heeft me geholpen om het geheel van een nummer te leren, en heeft me onderweg gecorrigeerd, alles in ongeveer 25 minuten.

Ik ben een volledig autodidactische muzikant; Ik pakte een gitaar nadat ik per ongeluk een Coheed & Cambria-tabblad had besteld toen ik 13 jaar oud was, en ik heb nooit meer achterom gekeken. Ik kan geen muziek lezen, maar ik kan tab lezen en op het gehoor spelen. Ik beschouwde mezelf altijd als een ‘amateur’ (vertel het niet aan mijn ex-bandleden) totdat een klein stukje software zo’n 11 jaar geleden in mijn schoot viel en mijn leven veranderde, en – ja – zelfs mijn muzieksmaak. Destijds was Rocksmith meer rudimentair: je moest een RealTone-kabel gebruiken die op je pc of console was aangesloten, en er waren enkele problemen met vertraging die een echte hoofdpijn waren voor iedereen die probeerde hun timing te bepalen. Deze problemen zijn nu verdwenen en je kunt zelfs een app gebruiken om naar je spel te ‘luisteren’ in plaats van op zoek te gaan naar meer hardware. De toetredingsdrempels zijn lager, maar de prijs om te spelen is hoger. Ik denk dat het een eerlijke afweging is.

Maar toch, zelfs deze rudimentaire versie van deze tool liet me kennismaken met het spelen van Arctic Monkeys-nummers (niet alleen naar ze luisteren) en breidde de manier uit waarop ik speelde – de powerakkoorden neerleggen en leren hoe ik mijn vingers barré-akkoorden kon laten doen.

Van de ene op de andere dag verbeterde mijn spel tienvoudig; Ik kon nu echt jammen met mijn vrienden – niet alleen maar meezingen met nummers waar ik oneindig naar had geluisterd sinds ik ze op Kerrang hoorde! Ik heb wat theorie geleerd – dankzij de uitgebreide, goed geïnformeerde lessenreeks die beschikbaar is via de service – en ik verbeterde mijn vingerzetting (nu stabiel).

11 jaar later, hetzelfde jaar dat ik mijn vingerkussentjes harder maak en mijn beste Flea-indruk probeer te maken terwijl ik bas leer, heeft Ubisoft die gebottelde bliksem heroverd. Voor de maandelijkse prijs van $ 14,99 / £ 12,99 (of $ 99,99 / £ 84,99 per jaar), kan Rocksmith+ je spel naar een hoger niveau tillen – en je hoeft er nauwelijks moeite voor te doen. Ja, ik kom hier met enige ervaring , en ja, ik kom hier op uit omdat ik mezelf veel heb geleerd over hoe te spelen – maar voor iedereen die structuur wil vinden voor hun oefening, of de Guitar Hero-stijl rasters wil omarmen bij het leren van nieuwe nummers, er is is echt niets beters.

Ik heb de YouTube-video’s ‘leer jezelf hoe je moet spelen’ rondgelopen, ik heb eindeloze artikelen gelezen over welke toonladders je moet oefenen als je sneller in de nek wilt zijn – of echt wilt leren hoe je da bas kunt slaan – maar iets over de realtime feedback van een kleine prompt die me vertelt wanneer ik een notitie spijker, krabt mijn hersenen op de meest serotonine-aangename manier. Precies weten waar ik mis, en welke likjes ik moet oefenen om die 100% beoordeling te krijgen … dat is de ADHD-kattenkruid, schat. Dat is wat me gaat helpen verbeteren. Daarom betaal je dat niet-goedkope abonnement.

Voor mensen die niet het geld hebben om aan lessen uit te geven (laten we eerlijk zijn; een jaarabonnement op Rocksmith+ levert je slechts een paar weken lessen op van iemand die hun zout waard is) of die zich niet kunnen binden aan een regelmatige planning dankzij hun werk , het leven of beide, Rocksmith+ is een game-changer. Ik heb tijdens mijn lunchpauzes de stekker uit het stopcontact gehaald bij ‘Waar is mijn geest’. Ik heb die geweldige outro van ‘Shofukan’ geperfectioneerd voordat ik naar bed ga. Ik probeer een uur per dag te doen – zoals alle muzikanten je vertellen dat je zou moeten doen – en ik ben al merkbaar beter.

Dus als je een gitaar in de hoek hebt staan ​​die amper adem krijgt terwijl George en zijn minnaar zachtjes huilen, dan is Rocksmith+ iets voor jou. Het is zoveel meer dan een spel, of ‘Guitar Hero met echte gitaren’ – het is een essentieel onderdeel van het uitgebalanceerde dieet van een muziekliefhebber. En ik kan het echt niet meer aanbevelen.


Rocksmith+ is nu uit op pc. Het is £ 12,99 voor een abonnement van één maand, £ 34,99 voor een abonnement van drie maanden en £ 84,99 voor een jaarabonnement.